Stvari o kojima treba razmisliti

sij 21, 20200 comments

Nije nevjerojatno da danas u informacijsko doba neka znanja pa i stare spoznaje jednostavno nisu u dosegu velike većine ljudi pa stoga nisu prihvaćene. Buka i zasićenost odvaja nas od prepoznavanja informacija koje nam mogu koristiti. Tako je moguće da neznanjem negiramo stanje u kojem se nalazimo. Svoje neuspjehe, bol i patnju pokrivamo posebnom odjećom, frizurom, tetovažom, autom, alkoholom i drugim moćima. 

U današnjem suvremenom civiliziranom društvu bol i patnja su neuspjeh. Apsolutno su nepoželjne pojave koje se pod svaku cijenu treba zaobići. Prihvaćanje da sve ima neki razlog, promišljanje o pogreškama i uzroku postalo je nebitno trošenje vremena. Medicina kao i farmaceutska industrija podržane su medijima, čudesnim lijekovima i vitaminima koji obećavaju u tren oka riješiti probleme koji su se u osobi gomilali godinama. Teško je prihvatiti činjenicu da smo odgovorni sukreator stanja u kojem se nalazimo. Marketinške reklame sugeriraju nam da se sve može kupiti novcem i moći. Velika većina bez puno razmišljanja u to vjeruje. Takav način života stvara razne probleme, dovodi do loših izbora i ponavljanja riskantnih djelovanja.  

Drevne stare civilizacije također su vjerovale da je neuspjeh nepotreban ali da je patnja posljedica neravnoteže uzrokovane neznanjem i nedovoljnim razumijevanjem sebe i Boga. Vjerovale su da samospoznaja greške i prihvaćanje učinjenog može približiti rješavanju problema, a razumijevanje onoga što se događa u nama može pokrenuti promjenu i spoznaju Boga učiniti mogućom.   

U nekim kulturama i civilizacijama i u današnje vrijeme problemima se pristupa uzimajući u obzir širu sliku, od uloge pojedinca do okruženja. Isto tako pojedinac se promatra kao cjelovito biće koje u sebi posjeduje mudrost i snagu da se sa svojim problemima suočava, da ih razumije i da ih rješava. 

Vjerujem da danas imamo informacije i znanja kojima možemo prepoznati mudrost i snagu koju posjedujemo kako bi prihvatili odgovornost za svoj život. Samo smo po svojoj osobnoj programiranosti različiti. Tako je netko žrtva, netko prosječan, a netko Bill Gates. Predivno bi bilo kada bi pozorno u nekom trenutku zavirili u tvornicu koja mi jesmo. Kada bi spoznali i prihvatili greške  s razumijevanjem, a sljedeći puta učinili drugačije. Tada bi pokrenuli promjenu, svoju sudbinu uzeli u svoje ruke i uspjeh učinili mogućim. Naš razvoj doveo bi nas do uspješnog direktora naše proizvodnje zdravog i sretnog života, dajući na taj način svoj doprinos razvoju zajednice u užem i širem smislu.  

»Moj put nimalo ne sumnja da postoje mnogi putovi koji vode pobjedama, ali samo je jedan put do gubitnika, a to je da pogriješite i ne pogledate iza svoje greške.« /Kyle Rote ml./