Misao nas mijenja

pro 13, 20190 comments

Misao je snažna nevidljiva energija koja ima moć stvaranja i rušenja. Dok mislimo određenu misao (ili smo se doveli u neka emocionalna stanja) u našem mozgu odvija se određena biokemijska reakcija, a uslijed tog procesa mozak oslobađa određene kemijske signale. Tako nematerijalne misli ili nevidljiva energija doslovce postaju materija, postaju kemijski glasnici. A baš zbog tih kemijskih signala vaše se tijelo osjeća u skladu s vašim mislima. Znači kada se osjećate na određeni način (nesretno ili sretno) stvarate misli istog polazišta (nesretnog ili sretnog), a potom vaš mozak izlučuje još kemikalija kako biste se više osjećali tako kako razmišljate.

Primjerice, ako mislite misao straha, jačate osjećaj straha i potičete umnožavanje misli vezanih za strah i sličnih misli koje potiču oslobađanje još više kemikalija u mozgu i naravno u tijelu, zbog kojih sve jače osjećate strah. I tako ste uhvaćeni u začarani krug u kojem misli stvaraju osjećaje, a osjećaji potiču još veću bujicu sličnih misli. Takvo, najčešće nesvjesno ponašanje, vrti stalno iste misli i stvara iste krugove u mozgu koji s vremenom oblikuju obrasce. Kada oformimo određene obrasce, naš mozak automatski postupa kao i svaki puta, po obrascu, odnosno kao da smo na „automatskom vođenju“ (može i autopilotu).

Dakle, kada razmišljate o svojim problemima koji su povezani sa sjećanjima na prošla loša iskustva (s ljudima ili događajima, u određenom vremenu ili prostoru), stvarate poznate osjećaje kao što su nezadovoljstvo, tuga, bol, žalost, tjeskoba, bezvrijednost, uzaludnost, nedostatnost ili krivnja. To kako se osjećate stvara energiju oko vas i utječe na izbore koje ćete toga dana donijeti, utječe na to kako ćete se ponašati ili iskustva koja ćete iskusiti. Nije teško zapaziti da se vrtite po istim obrascima ponašanja i Vaš život ostaje isti. A ono što je zabrinjavajuće jest to da ponavljajući istu rutinu razmišljanja, osjećanja i ponašanja stvarate naviku.

Navika je stalan niz automatskih, nesvjesnih radnji, misli i emocija koje stječete uslijed čestog ponavljanja. Tako s vremenom vaše tijelo ne treba upute mozga, ono reagira automatski, jer ste tu neku rutinu odradili bezbroj puta. Iste su to rutine kao vožnja automobila, trebalo je vremena da se usvoji, ali ponavljanjem postaje automatska rutina. Bitno je naglasiti da Vaše tijelo na vrlo stvaran način vuče u istu dobro poznatu (predvidljivu) budućnost na temelju onoga što ste radili u ponavljanoj prošlosti. Zamislite, stalno mislite iste misli i ponovno donosite iste odluke koje vode istom ponašanju, a ta ponašanja stvaraju ista iskustva koja izazivaju iste emocije. Na taj način u mozgu stvorite utabani put neuroloških mreža koje emocionalno uvjetuju Vaše tijelo za život u poznatom krugu, a to znači u prošlim iskustvima koja postaju Vaša budućnost.

Činjenica je da u tako predvidljivom (u obrasce složenom) životu nema mjesta za nepoznato. Novi način razmišljanja ili činjenja nepoznat je tako dugo dok ga ne pokrenemo. A kada se upustimo u nepoznato i neizvjesno, postaje uzbudljivo. Sve što se događa, događa se na nov način koji ne možete očekivati niti predvidjeti i što je najvažnije nije vam se već dogodio u prošlosti. A toga se bojimo.

Da, to je prečesta stvarnost. Zapravo, ne razmišljamo da su emocije energija, oku nevidljiva energija koja se nalazi oko nas. Ona naše tijelo i um neprestano hrani frekvencijama koje su pune specifičnih poruka, informacija ili namjera. Kada su te poruke, informacije i namjere pune straha, naše energetsko polje je u strahu. A kada smo u energiju oko nas poslali strah, strah nam se vraća u tijelo. I ako tako činimo stalno, krug je sve jači i deblji.

„Ako činimo što smo oduvijek činili, dobivat ćemo ono što smo oduvijek dobivali.“ Pitanje je želimo li to.

Da bi vaše tijelo počelo slijediti vaš um u promjene, trebali biste odlučiti činiti drugačije. Usmjerite svu svoju pozornost na ono što želite kako biste izazvali promjenu svojih misli. Nove misli (pozitivne, optimistične) trebale bi Vas natjerati da se osjećate onako kako mislite. Ako to i ne učine, Vi ste sposobni misliti bolje od onoga kako se osjećate. Iako se čini nevjerojatno, Vi ste doista, sposobni misliti bolje od onoga kako se ovoga trena osjećate. A tada odredište Vaše nove pozornosti vibrira drugačije stvarajući drugačiju energiju koja budi nove emocije. Odjednom se događaju neki „slučajni“ susreti i događaji. Intuicija je drugačija i jasnije vidimo izbore koje imamo. Nestaje nesigurnosti i straha, a mogući sinkroniciteti olakšavaju odluke. Zašto ne iz prošlosti naučiti barem da nećemo ponoviti ono što nam se u njoj ne sviđa. Može se dogoditi da će Vaše vanjsko okruženje i dalje nastojati utjecati ili upravljati Vašim mislima namećući vam dobro poznati osjećaj grižnje savjesti, ali kada donesete odluku da stare (loše) navike zamijenite (izazovnim) novim, Vi više niste ista osoba. Vi preuzimate odgovornost za energiju kojom hranite svoje misli, riječi i djela. Tada Vi postajete stvaratelj zdravog i sretnog života.